Valse Schaamte. Robert Lemm

Valse Schaamte. Robert Lemm

Waarom Maria niet in Nederland mocht verschijnen

OVER DIT BOEK:

Op basis van een geheim archief reconstrueert de auteur de verwikkelingen rond “De Vrouwe van alle Volkeren” en zieneres Ida Peerdeman. Hoewel de bisschop van Haarlem daarvoor het groene licht gaf in 2002, zijn de Amsterdamse verschijningen van meet af aan geblokkeerd door de hoogste kerkelijke autoriteiten in Nederland. Rome keek toe en stemde in. Een actueel optreden van de Moeder Gods paste niet binnen het “bij de tijd brengen van de Kerk” sinds de jaren zestig. Er kwamen onderzoekscommissies die op voorhand de opdracht hadden de zaak af te keuren. Dankzij de toenmalige directeur van C&A echter, kwam er een kapel van de grond, in afwachting van een definitieve basiliek te modelleren naar de Aya Sofia te Istanbul, de oudste Mariakerk. De gemeente Amsterdam ziet de pelgrims graag komen, maar de zogeheten “bisschoppenconferentie” oppert ‘dat er alleen nog maar kerkgebouwen worden afgebroken’. Nog afgezien daarvan voelt de huidige kardinaal niets voor een Mokumse Madonna. Ondanks de bijval uit het buitenland!
In zijn boek volgt de auteur de chronologie van de gebeurtenissen. Wat speelde zich precies af achter de schermen? Hoe heeft Peerdeman het continue afwijzingsbeleid kunnen doorstaan, hoe verliep haar leven en hoe navigeerde de maagdelijke missie te midden van de massale geloofsafval? Wat verklaart de opleving van de Vrouwe gedurende de eerste vijf jaar van onze eeuw, en waarom zette daarna de neergang in? Zeer aangrijpend is ook de tragische ontknoping in de aanvankelijk confidentiële verhouding tussen de archivaris en de zieneres. Boodschappen van Maria zijn volgens het NL episcopaat in principe niet uit te sluiten, maar liefst ver weg en lang geleden.
Robert Lemm – hispanoloog, historicus, essayist en vertaler – publiceerde in 2003 De Vrouwe van alle volkeren, Amsterdamse verschijningen van bovennatuurlijke oorsprong, gevolgd in 2008 door Maria, haar geheime evangelie (over de grootste mariale autoriteit, de Spaanse franciscanes María van Ágreda), beide bij Aspekt. Valse schaamte werpt nieuw licht op manoeuvres binnen een Kerk die, wereldwijs geworden, niet op hemelse inmenging zit te wachten en graag voor vol wordt aangezien.
Uitgeverij Aspekt
Valse Schaamte
ISBN 9789463381833
260 pagina’s
Prijs: € 18,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *